magic geldmapje


Aleida'skaartjes.blogspot.com
In dit "magic" geldmapje gaat het geld (of in dit geval het treinkaartje) van links naar rechts, afhankelijk van de kant waaraan je het open maakt. Het geld ligt of onder de twee stroken of onder de enkele strook. Dat komt omdat het karton niet vast zit, alleen het lint zit vast. Op een verjaardagfeestje kunnen kinderen een hele tijd de visite ermee vermaken!

Voor het maken van zo'n mapje geldt dezelfde "goocheltruc" als voor echte goochelaars: je moet er je hoofd bij houden.Je hebt nodig:
* stevig karton (aan beide zijden gekleurd)
* lint
* vrolijke papiertjes (4 stuks, steeds 2 dezelfde)
* dubbelzijdig plakband
* evt wit kaartenkarton ter versteviging van het vrolijke papier.In dit voorbeeld heb ik het verpakkingskartonnetje van plaksteentjes gebruikt, omdat het zo mooi kleurt bij mijn papiertjes. Het is ook stevig genoeg. De kleur aan de voorkant is paars; aan de achterkant is hij roze.
De kartonnetjes zijn ca. 10 bij 7 cm.  Je hebt 3 lintjes nodig die allemaal ruim 2 cm. groter zijn dan de breedte van het kartonnetje. In dit voorbeeld dus minimaal 7 + 2 = 9 cm.Van je vrolijke papiertjes knip je twee dezelfde rechthoekjes die 0,5 cm kleiner zijn dan je karton. Deze plak je op 1 kant van het karton. Dan leg je de lintjes op deze wijze op de kartonnetjes. Let op dat je steeds de goede kant van het lint naar boven hebt.


Je plakt de buitenste stukjes van het lint aan de achterkant van het karton met dubbelzijdig plakband. Op deze foto zie je dus de achterkant van het lint.


Dan vouw je het lint over de reeds beplakte kant. Ik heb het met paperclips vastgezet, dan blijft het strak zitten. Omdat de kartonnetjes moeten bewegen, moet er 1 mm speling zijn tussen de kartonnetjes, maar het lint moet wel strak liggen. Met dubbelzijdig plakband plak je het nu aan de achterkant van het andere kartonnetje vast. Het gaat het makkelijkst als je eerst het middelste lintje vastplakt en daarna de bovenste en onderste. Meet van te voren even uit waar je moet plakken, zodat de linten niet scheef zitten.


Zo ziet de achterkant er dan uit. Je ziet de kleine spleet tussen de beide kartonnetjes.
En dit is de binnenkant. De paperclips heb ik even laten zitten voor de duidelijkheid. Aan de hand van de blauwe paperclip kun je op de achterkant zien waar het kartonnetje met de enkele strook is.

Het geld stop je achter het enkele lintje.
Daarna plak je het andere vrolijke papiertje op de buitenkant. Omdat je het papier over de linten plakt, is het handig het papier wat te verstevigen door er een wit stukje kaartenkarton achter te plakken. Dan bobbelt het niet zo.

Op deze manier zijn de voor- en achterzijde identiek en kan het publiek zich verbazen over deze geweldige goocheltruc!
PS: als je deze beschrijving wilt printen, zet de printer dan op  "printen in grijstinten" anders kost het heel veel gekleurde inkt.

Verder wil ik graag zeggen dat dit niet mijn uitvinding is, ik heb het idee ook van iemand anders. 

Veel succes!
Aleida (Aleida'skaartjes.blogspot.com)

Geen opmerkingen: