melkpakdoosje met patroon

 Ik krijg op mijn blog veel bezoekers die eigenlijk het patroon van een melkpakje zoeken. In het voorjaar heb ik die doosjes gemaakt, maar zonder patroon. Vandaag  heb ik het uitgetekend (moest toch even een nieuwe mal maken omdat de maten groter zijn).

Kitty Franken heeft veel patronen van doosjes op haar blog, die kun je gratis downloaden.Je moet even klikken op de link bovenaan haar tekst, dan kom je bij het patroon. Ook verkoopt zij boekjes met patronen voor de Scor-pal.

Ik heb geen scor-pal, dus doe alles met een lineaal en een embossingtool. (prikpen met een bolletje aan het eind in plaats van een scherpe punt. Een oude ballpoint doet het ook.)

 De doorgetrokken lijnen moet je snijden, de stippellijnen moet je rillen. Je plakt eerst de plakstook aan de zijkant vast, dan de korte kanten van de bodem naar binnen vouwen, dan deel 3 daarop. Op de gedecoreerde kant van deel 3 smeer je lijm en dan plak je deel 4 er bovenop. Aan de bovenkant duw je die driehoekjes naar binnen en je drukt de bovenkant plat. Je kunt er gaatjes in maken om er een lintje door te doen, of het met een knijper dichtdoen.

 In het pakje kunnen 3 van die maxi waxine-lichtjes. Daarom heb ik de zij-kanten allemaal 6 cm breed gemaakt. De hoogte van het rechte gedeelte is 7,5 cm en het schuine gedeelte is 4 cm. (iets meer dan de helft van de voorkant). Het opstaande randje aan de bovenkant is 1,5 cm.
En poosje terug heb ik ook soortgelijke doosjes gemaakt met miniflesjes doucheschuim. Die zijn veel smaller. Dan maak je dus de kanten met de schuine gedeeltes kleiner.
 Vaak maak ik ook nog een raampje in de voorkant ( het stuk met de plakstrook), dan kun je zien wat er in zit. Ik plak er dan mica (doorzichtig plastik) achter zodat de inhoud er niet uitvalt.
De laatste foto heeft mijn dochter gemaakt van mijn werkplek. Ik had de aluminium houdertjes met servetten beplakt en die staan te drogen.

Morgen laat ik zien hoe het er uit ziet als het af is. Ik moet namenlijk nog een label maken met een Anya stempel.

Ik hoop dat ik de melkpak-zoekers zo heb kunnen helpen en vind het fijn als je een berichtje achter laat.

Waarschijnlijk kun je het patroontje downloaden door er op te klikken. Dan krijg je het plaatje te zien. Daar klik je op met de rechter muisknop. Je kiest dan voor opslaan. Om het te printen open je eerst Word. Dan kies je in de taakbalk voor invoegen (insert). Je zoekt dan het downloadbestandje weer op en klikt daarop. Het patroon wordt dan in Word ingevoegd en dan kun je het printen. Je krijgt dan je juiste maten. Als je het meteen zou printen, past het printerprogramma het patroon aan, zodat het op een vel A4 past. Maar wijzigt daarmee de juiste maten. Dat is dan weer een nadeel van de vooruitgang, zullen we maar denken.